Felbátorodtunk és a panelpatkány Bengét vasár- és ünnepnapokon kiengedjük a kertbe. Először úgy tépett ki, hogy csak valami szürke villanást láttam a szemem sarkából, mikor óvatosan megpróbáltam kisurranni az ajtón úgy, hogy Bendegúz bent maradjon. Nem sikerült. Nos, első alkalommal Bendegúz átrepülte a kertet, majd leroskadt a szőlő alatt és majdnem elájult a nagy fizikai igénybevétel miatt. Sikerült begyűjteni őt, a nap hátralévő részében pedig hátát a falnak vetve elterült a csempén és pillázott, ha eszébe jutott, akkor lihegett. Igen, Bendegúz nincsen túl jó formában.

Aztán kicsit lecsillapodott a kitörni akarás vágya és ha ki is engedjük őt, akkor is csak somfordál. Először elzselézik az első fűcsomóig szigorúan guggolásban, majd jámbor jószág gyanánt nekilát legelni. Ekkor a családikutya rácuppan az elesettre, és elkezdi védelmezni, egészen pontosan követni. Mint az árnyék. Eleinte Bendegúz talán mókásnak találta a hatalmas árnyékot és bizonyára jót is tett az amúgy sem csekély egójának, idővel azonban korlátozva érezte a szabadságát az egyre tolakodó árnyék miatt. Az árnyék és önjelölt bodyguard lerázására körülbelül ötféle stratéigát dolgozott ki katonai pontossággal a szürke gombolyag és ezeket váltogatta a siker gyors és hatékony elérése érdekében.

  1. Fejesugrás a mogyoróbokorba, amitől az árnyék valamiért genetikailag irtózik, így csak kerülgeti a macskával spékelt bokrot, de nem tud Bendegúz közelébe férkőzni
  2. Tilos területekre való behatolás -  ember nem volt még a földön, aki egy masckánat bármit is megtanított, bár egy időben Mici egész találékonyan lopott az asztalról, hála az akkor gazdája (én) mentortevékenységeinek. Bendegúz belötyög a kert azon szekcióiba, ahová az árnyék (na jó, Brúnó) nem teheti be a lábát és azzal tisztában is van.
  3. Szlalom a tuják között – mivel Török Bendegúz kezd egész jó kondiba kerülni, nem okoz neki problémát kettéhajtani önnönmagát derékban és úgy sasszéznoi a szűre szabott tujaösvényen. Ez megzavarja Brúnót, aki a második tuja környékén lefagy.
  4. Idegrángásos rohanás-repülés, mert így seperc alatt látótávolságon kívül lehet kerülni.
  5. Véletlenszerű sarkon fordulás szemen köpéssel cifrázva. Ekkor Bendegúz meglepetésszerűen megfordul, felpúpozódik, mint a vizes parketta, ádázan (bár rendkívül viccesen) néz és odacsap párat.
    1. Ezutóbbinak van egy továbbfejlesztett és finomított verziója, mert Brúnó igen tanulékony és megértette, hogy illik távolságot tartani a legelő macskától. Az utóbbi pár napban elég volt Bendegúznak csak hátrasandítania, az árnyékkutya máris pánikrohamot kapott és szélnek eredt.

Mivel nem akartuk, hogy Bendegúznak lába kéljen, egy-két-három szemet mindig rajta tartottunk, mikor a kertban randalírozott, utóbb azonban röhögve vettük tudomásul, hogy a szökésnek fizikai korlátai vannak. Bendegúz ugyanis nem tud kerítést mászni és a kapu rácsain se nagyon fér át. Volt pár halvány próbálkozása, de karban nem egy Schwarczi, a hátsó traktus pedig még mindig súlyos, így Bendegúz nem nagyon erőlteti a kerítés- illetve famászás kérdéskört.

A bejegyzés trackback címe:

https://onecataday.blog.hu/api/trackback/id/tr652246540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caltabellotta 2010.08.25. 14:04:40

Biztos jobb neki a kertben, mint az "erkélyén" :) És ha szökni sem tud, akkor nektek is jobb.
Nagyon tetszett!

mamas 2010.08.31. 08:51:02

Bendegúz tanulékony és fogyékony, ugyanis már nem jelent akadályt holmi kerítés, kapu, igazi prérimacskához méltón áthág mindenen, ami az útjába kerül. Nekünk kell tanulni, hogyan csalogassuk vissza, ha túl sokáig nem látjuk. A kajásdoboz kopogtatása eddig bevált, de persze csak akkor, ha éppen kajálás előtt van. Amúgy időnként visszatér a kószálásból, megnézi minden rendben van-e a portán és suhan vissza világot felfedezni. Némi óvatosságot látok mostanában nála, lehet, hogy egy-két keresetlen pofon megtalálta őkelmét.
süti beállítások módosítása